Menu

Brussels, Belgium

Brussels, Belgium

Vredesmars trekt door straten Brussel
zaterdag 15 februari 2003Bron: belgaAuteur: kld

BRUSSEL – Zatermiddag trokken duizenden manifestanten door de straten van Brussel om te betogen tegen een mogelijke oorlog in Irak. Meer dan 140 verenigingen en partijen lieten hun anti-oorlogsstem horen. De twee organiserende koepels, het Anti-Oorlogsplatform en Stop USA, hadden het over 80.000 deelnemers. De politie telde er

,,De manifestatie was over de hele lijn een succes”, stelt woordvoerder Ludo De Brabander van het Anti-Oorlogsplatform Irak. ,,We hoopten op 30.000 manifestanten, maar zagen de groep aangroeien tot zeker 80.000. En dit zonder ook maar een enkel incident”.

Onder meer 11.11.11, Broederlijk Delen, Vredeseilanden, Oxfam, de Franstalige partij Ecolo, Attac en de vakbonden uit beide taalgebieden waren ruim vertegenwoordigd. Gemeenschappelijk punt bij deze en de meer dan 100 andere organisaties was de scherpe toon aan het adres van de Amerikaanse president George W. Bush. ‘Drop Bush No Bombs’ en ‘Bush, Sharon, Assassins!’ (Bush, Sharon, moordenaars!) waren enkele van de meest gescandeerde leuzes.

Opvallend waren ook de talrijke Arabische groeperingen. Het Israëlisch-Palestijnse conflict was nooit veraf in hun vredesbetoog. Onder de duizend ordehandhavers (650 agenten en ruim 300 vrijwilligers van de organisatie) bevond zich ook een allochtone delegatie.